A blög once bit my sister

Vår nye hjerteknuser

Thumb in place

På fredag kom vår nye hjerteknuser til verden, med brask og bram, akkurat to uker før termin. Vi husker fremdeles godt at Emilie brukte fire dager på å komme seg ut, og var ikke forberedt på at dette skulle gå så fort som det gjorde.

Vannet gikk rundt klokka 15:30, da Johanne var på vei ut døren for å hente meg på jobb. Det ble en bomtur til føden, og etter noen undersøkelser satt vi nok en gang hjemme. Under middagsforberedelsene kom riene til gangs, og vi måtte dra av sted etter å ha inhalert maten. Men den lille ville ut fortere enn vi ante, og Johanne kjente allerede hodet på vei ut da vi rundet siste sving til sykehuset.

Utenfor føden sto far og tok i mot blod og gørr i bilen, mens vi ventet på et team med jordmødre og barnepleiere. Heldigvis kom et par forbipasserende jordmødre på vei til jobb og hjalp oss, før Johanne ble lempet opp i en rullestol og trillet inn. Vel inne ble hun transportert i seng opp til femte etasje, til en stappende full fødeavdeling, der man til slutt fant et ledig gjesterom (!) til å ta i mot på.

You'll be in my heart Vel innenfor døren, i et lite rom fylt av mennesker, var to pressrier alt som skulle til før lille Alma kom til verden og ble lagt på mors bryst. Da var klokka ca. 22:00.


Alma så ut til å være et velskapt lite barn, men alt var dessverre ikke helt som det skulle. Alma var liten, veldig liten til å være født innenfor terminvinduet, og fikk problemer med oksygenopptaket etter bare et par minutter ute i den store verden. Derfor ble hun raskt tatt ut og lagt til undersøkelse på et annet rom. Der viste vekten kun 1930 gram. Snart bar det ned til nyfødtintensiven.

I løpet av natten stabiliserte oksygenopptaket seg, men Alma virket slapp og trøtt, og var ikke interessert i så mye annet enn å sove. Etter lørdagens legevisitt ble det klart at det var en bilyd på hjertet hennes, og en hjertelege kom og utførte ekkokardiografi. Da vi etterpå snakket med hjertelegen, åpnet han samtalen med å si to ting som vi aldri kommer til å glemme:

Alma har en hjertefeil. Men det kommer til å bli helt bra!

Alma har en mellomstor ventrikkelseptumdefekt (VSD): Et hull i skilleveggen mellom høyre og venstre hjertekammer. Dette er en av de vanligste hjertefeilene. Mindre hull kan vokse sammen av seg selv, eller rett og slett ikke være noe problem for den som har det, men Almas hull er så stort at hun antageligvis må opereres på Rikshospitalet om noen måneder.

Dette er en rutineoperasjon, og hun vil etterpå kunne leve et helt normalt liv — det eneste hun vil merke er at hun vil ha et lite arr etter operasjonen.

Proud mommy Men akkurat nå gjelder det altså å få henne opp i vekt så hun kan komme hjem fra sykehuset, og det kan ta litt tid. Men allerede i dag har Alma hatt økt matlyst, og vært våken ved alle måltider. Hun spiser noen måltider gjennom en sonde, og noen ganger mates hun med en kopp. Hun er også veldig interessert i puppen til mamma, men orker ikke helt å suge på den selv enda, selv om hun villig lepjer i seg det som kommer ut av den.

Velkommen til verden, Alma! Mamma og Pappa elsker deg, og storesøster seg fram til å møte deg! Flere bilder av Alma kan etterhvert ses om du er i kontakt med oss på Flickr eller Facebook.

10 comments:

  1. Marianne Brekke   Monday November 23rd 2009 08:51

    Gratulerer så mye til dere alle! Jeg har tenkt på dere i helgen, da det ikke var noe aktivitet på facebook!! Har følt på meg at nå var den lille på vei! Nydelig liten prinsesse;) Velkommen Alma

  2. Kjære dere, gratulerer nok en gang så masse med lille nydelige Alma! Hun ser veldig søt ut, og jeg gleder meg masse til å treffe henne (og dere) :-) Håper hun kvikner mer og mer til og spiser masse sånn at hun kan få komme hjem om ikke lenge. Syns det var supert at dere gir en grundig forklaring her på hjertefeilen. Husk at det er helt naturlig om dere er redde og bekymra nå, men dette kommer til å gå kjempebra!! Gratulerer så masse til storesøster Emilie også :-) Syns også dere har valgt et helt nydelig navn til det lille nusket :-) stooooor klem fra meg

  3. Alle gode ønsker for den lille prinsessen! Det er ikke noe gøy med slike "overraskelser" når alt skulle være bare glede, men vi krysser fingre med dere og er sikker på at det går fint! Klem fra Grete

  4. Roger Johannesen   Monday November 23rd 2009 18:21

    Nok en gang gratulerer. Fra oss alle 3,33;) Vi gleder oss til at vi kan få treffe dere, og få se nurket.

  5. Gratulere så mye både til far og mor :) Og velkommen til verden søte Alma <3
    En vakker liten baby, nydelige bilder dere har tatt! Krysser fingre og tær for at alt går bra, og at hun raskt blir stor og sterk.

    Snufs, ble veldig emosjonell nå! Klem fra mæ :)

  6. Tusen takk for alle de fine kommentarene, alle sammen :) Nå er Johanne og jeg hjemme på en svipptur, og Emilie ble så glad for å se mammaen sin litt.

  7. Gratulerer så mye med ei nydelig lita frøken,kjempefin navn:)Det er nok ufattelig tungt nå,og kan tenke meg dere er redde..men det vil nok gå helt fint!Snart spiser hun,og blir stor og sterk:)Klæm

  8. Drammen sender sine hilsninger til den flotte familien i Trondheim! Alle gode ting er to, sa min onkel mens han lo. (Men alle gode ting er også tre; kakao, trøffel og gele)

    Hurra for Alma!

  9. Evian Castell-Sørensen   Monday November 23rd 2009 23:15

    Kjære vennene mine! Først og fremst gratulerer kjempemasse med lille Alma! Jeg fikk helt klump i halsen og tårer i øynene etter som jeg leste bloggen deres! For et sjokk, Men veldig godt å høre de betryggende ordene fra legen:-) Skjønner at det er slitsomme dager nå, opplevde noe av det samme med en liten Sofia. Heldigvis så vokser de seg jo store og sterke etterhvert.Har du fått noen indikasjon på hvor lenge du blir på sykehuset? Regner med at svigers tar seg av Emilie? Hvis det blir mange uker og du vil ha litt besøk etterhvert, så kommer jeg flygende:-) Stor klem fra Evian

  10. gratulerer med dagen, lille engel :,( Har tenkt på dere i dag morten og johanne.

Comments on this blog post have been disabled.