A blög once bit my sister

No-knead-bread

No-knead-bread

På mandag leste jeg et innlegg om No-knead-bread på Trines mektige matblogg. Jeg ble rett og slett heltent på å lage dette brødet, som er utviklet av Jim Lahey fra The Sullivan Street Bakery i New York. Bare å lese ordene "bakery" og "New York" i samme setning gjorde meg helt opp i skyene lykkelig. Jeg bare måtte få tak i en jerngryte snarest så jeg fikk prøvd ut å lage dette brødet. "Mat-nerd" er vel helt klart navnet på noen som hopper rundt i stua av glede over å få lage et brød.

Som Trine skriver:

Metoden går i korte trekk ut på at deigen røres raskt sammen for hånd, heves i ca 12-18 timer, "brettes", etterheves og haes deretter i en oppvarmet form/gryte med lokk - og stekes. Resultatet blir et utrolig saftig og godt brød med en crispy skorpe.

I går kveld kl. 21 satte jeg deigen, som tok meg sånn omtrent 2 min, jeg tuller ikke. Dette er enkelt! Se videoen til Ina, som Trine tipset om, så skjønner du hvor enkelt det er å lage verdens beste hjemmebakte brød.

  • 500 gram hvetemel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1,5-2 ts salt
  • 4 dl vann

Valget av jerngryte falt på Høyang Polaris sin. Gryta mi var 22 cm i diameter (skulle helst være 24), men det hadde så aldeles ingenting å si.

No-knead-bread Mums

Nå gleder jeg meg til å prøve flere varianter av dette brødet fra den herlige matbloggen Mat på bordet. Den med kanel og rosin skal jeg lage deigen til etterpå, så i morgen blir det no-knead-bread med kanel og rosin til lørdagskveldsmat. Emilie og Morten holder nesten på å spise opp brødet i bakgrunnen her :)

Happy mom

God fredagskveld til dere alle!

11 comments:

  1. Karbohydrater, nam nam! :-)

  2. Mmmmmm!! Dette må helt klart prøves!! Var jerngryten veldig dyr?? Har lenge ønsket meg det...kan jo lage mye riktig god, gammeldags mat da ;-) Ønsker dere en godt helg hele familyen ;-)

  3. en matnerd er ikke den verste typen nerd Johanne;) brødet ser kjempe godt ut:)

  4. Jerngryta koster 499 på Obs, 3,5l. Stor nok for oss:) Hadde lenge hatt lyst på jeg også. Tror det blir mye brødbaking i den:)

  5. Kor arti'! Nå får jeg plutselig bruk for den gamle jerngryta mi som ellers både er for tung og avgir for mye jernsmak på maten. Dette skal jeg jammen prøve :) God helg til dere og takk for herlig tips!

  6. Å, ja, sier jeg! Vi elsker brødbaking; dette brødet ser jo sinnsykt godt ut! Jerngryte nå, takk!

    Takk for babyduften; kan så alt for godt fornemme den. Mye kos med Oliver, og Emilie, på lang avstand. Deilig helg!

  7. Takk for tips! Flotte bilder er jo med på å gjøre dette fristende! Flott bilde av deg om lillegutt - herlig med sånne små tett inntil seg! Ha en fin helg!

  8. ååh..dette så n-y-d-e-l-i-g ut!,og jerngryter har jeg to av..så! tror dette må prøves :) du var superskjønn på det nederste bildet, superstolt brødbakende mamma!!

  9. Godt å se at dere også blir gira:) Cinnamon raisin brødet stekes i morgen tidlig:) Gleder meg! God natt alle skjønne lesere!

  10. Torill Solberg   Sunday January 16th 2011 16:44

    ÅÅÅÅ. dette ble godt brød ja, måtte prøve med en gang jeg hadde lest bloggen. Heldigvis har jeg en vakker blåemaljert jerngryte som jeg kjøpte på korets loppis for noen år siden. Ubrukt og tidligere tilhørende bestemora til en i koret. 25 nette kroner. Har brukt den masse og nå ogå som brødform. Takk for inspirasjon og fine bilder som vanlig, du er kjempeflott Johanne :)

  11. Eg prøvde meg på no-knead-bread for eit par år sidan - og så gløymde eg visst av heile greia. Trur eg må hale fram jerngryta mi att...

    Ha ei god veke! :)

Comments on this blog post have been disabled.