A blög once bit my sister

Fototips - fra hobbyfotografen

PRIMULA PRIMULA

PRIMULA Bildevegg

I dag ser jeg bort i fra rot og løper rundt med kamera, for det er det jeg liker best å gjøre for tiden. Mitt absolutte favorittobjektiv er en 50mm f/1.4. På en sterk andreplass er macroobjektivet, 100mm f/2.8, som gir gode bilder bare lyset er godt nok. Hva som er et godt bilde kommer an på øyet som ser. Jeg er ikke den "fotografen" som følger noen bestemte regler når jeg tar bilder.

Jeg har derfor bestemt meg for at jeg ikke skal gå på fotokurs. Ikke fordi jeg tror at jeg ikke kan lære noe. Det er bare det at for meg blir det å lese mye om fototeknikk eller følge et bestemt kurs som å drepe min "kunstner"-glede. Da kommer jeg bare til å tenke så mye på alle mulige detaljer at jeg ikke syns jeg får det til.

Litt må man uansett lese eller få andre til å lære en om man har en digital speilrefleks; for meg ble fotogleden større etter å ha lest om bruk av kamera hos NIB i fjor på denne tiden. Jeg skjønte mer om kamerats egenskaper og kunne utnytte hvert objektiv bedre. Før dette tok jeg stort sett point-and-shoot-bilder.

Ta mange bilder

Mengdetrening er tingen her; ta bilder hver dag, så blir du helt sikkert en bedre fotograf. Selv tenkte jeg å starte et 365-bilder-prosjekt: Ett bilde for hver dag (der jeg kanskje har tatt 20 for å finne det ene gode) i et helt år.

Jeg tar som oftest også flere bilder med ulike avstander slik at jeg kan se på forskjellige utgaver av samme motiv før jeg bestemmer meg for hva jeg vil beholde.

Lys

Lyset er virkelig din viktigste venn eller største fiende når du tar bilder. Vi har ekstern blitz, blant annet for å kunne ta gode bilder når dagslyset ikke er der til hjelp. Uansett synes jeg bildene blir best med godt dagslys. Det vil si, det trenger ikke være stekende sol altså. Siden vi i flere måneder av året ikke har mange timer med dagslys (og dette lyset som regel også kun er der når man er på jobb) anbefaler jeg ofte de som spør å investere i en ekstern blitz. Den innebygde blitzen i et kamera ofte gir et skarpt og ikke særlig flatterende lys.

Når lyset er der, trekk fra gardinene og plassér ting ved vinduet. Om jeg skal ta bilder av blomster, som her, så havner de ofte i vinduskarmen. Du vil etterhvert finne et favorittsted å ta bilder; prøv deg frem i ditt hus/leilighet for å finne hvor lyset kommer best frem. Hos oss er kjøkkenet stedet på morgenen, så må jeg inn på stuen om ettermiddagen. I første etasje er det så dårlig lys at alle bilder uten blitz blir en utfordring, rett og slett.

 

Syns du dette var til hjelp og inspirasjon? I så fall vil jeg skrive mer om å ta bilder av barn i morgen :)

Primula ble kjøpt i går, da jeg var på kjempekos jenteshopping med Emilie. De kostet kun kr. 29—verdt å unne seg en februardag.

God tirsdag til deg!

8 comments:

  1. Ja! Kom med mere tips :)Har dessverre ikke speilrefleks, men får veldig lyst på når jeg ser dine flotte bilder! :)

  2. Ååå, du asså! Dette kommer jo som bestilt! Jeg har tenkt samme tankene selv, at det å gå på fotokurs bare vil gjøre meg så opphengt i "reglene" at jeg ikke fanger øyeblikket... Min kjære er skikkelig flink til å ta bilder, og vi har både bra kamera, linser og ekstern blitz, men han har en heeelt annen måte å ta bilder på enn meg...så når jeg spør om tips, får jeg masse basiskunnskap om nødvendige innstillinger som gjør meg svimmel...haha! Jeg er glad i å ta bilder, men knapt nok på hobbystadiet enda, så flere slike innlegg mottas med stooor takk!

  3. JA, dette vil jeg ha mer av :)

  4. Superbra! Jeg vil veldig gjerne lære å ta gode bilder :) Den linken er også super, jeg leser (eller ser på bildene) i Dreas blogg omtrent daglig, og sukker tungt - steike, kor fine bilda! Så jeg tror "Johannes fotokurs" blir veldig, veldig fint å følge med på.

  5. Takk for tips! - og ja, takk til fleire tips! :) Eg har også nokre favorittplassar å ta bilde på, men det resuleterer jo i at ikkje så mykje av huset blir bloggifisert.. ;) -egentlig heilt greit, for det er jo så rotete her!

    Håpar O er friskare no! :) Klem

  6. Liker liker! Vil gjerne lese mer av dette. For oss som er litt nerder, hva for kamera har du og hvilken linse bruker du og hvilken blitz? Jeg er enig at vanlig blitz gir litt lite flatterende lys, men har ikke tenkt på ekstrablitz som noe alternativ. Er mest glad i dagslys, lys fra lamper. Men siden du har så fine bilder, så tenker jeg at ekstrablitz er lurt, så skriv gjerne mer. Er veldig takknemlig.

  7. Innebygd blitz skulle vært forbudt. Den er bare å koble fra straks man har kjøpt kameraet ;-)

    Den innebygde blitzen sender blitzlyset rett fram mot motivet og gir et unaturlig lys med sterke kontraster. Ofte får man røde øyne som resultat, fordi vinkelen mellom blitzlyset og kameralinsen er så liten. Man blir ikke akkurat modellskjønn i et slikt lys.

    Med en ekstern blitz får man langt større mulighet til å være kreativ med lyset. Man trenger for eksempel ikke å sende blitzlyset rett fram om man har en blitz med vribart hode—dersom man har lys himling i taket, kan man sende lyset oppover slik at det reflekteres fra taket og ned, og gir et langt mer naturlig, pent og dust lys.

  8. Nå ser dere som har lest innlegget før i dag at min kjære har ryddet litt i det, takk kjære! Å ha egen redaktør er helt geinalt!

    guro: Oliver er frisk og blid igjen, så godt å høre han bable og se han smile igjen:)

Comments on this blog post have been disabled.