A blög once bit my sister

Fotoredigering?

OLIVER

I helgen tok jeg disse portrettene av våre små. Bildene er tatt med macroobjektivet 100mm f/2.8. Jeg har kun brukt det naturlige lyset fra vinduene og liker bildene godt.

Når det gjelder fotoredigering har jeg lite kunnskap, jeg kan ikke Photoshop. Jeg legger bildene våre inn i iPhoto på Mac-en, der kan man stille på noen enkle knapper. Man kan også stille på lys, men her har jeg fått beskjed fra min kjære at om jeg stiller på lys vil jeg ødelegge kontrasten i bildet. Så det holder jeg meg unna, derfor er det viktig å få godt lys på bildene rett fra kamera.

Emilie

Som sagt her har jeg mye å lære, men jeg er også veldig usikker på om jeg virkelig vil lære meg fotoredigering. Jeg kan jo risikere å bli sittende halve kvelden og skru på bildene til det ugjenkjennelige. Her synes jeg Morten har klart å holde sin bilderedigering på et naturlig nivå, men allikevel bruker han lang tid på det.

Har dere sett hvor kunstig folk ser ut på alle bilder i blader og aviser? Jeg river nesten av meg håret når barna på forsiden av bladet Foreldre & Barn er brushet, filtrert og glattet ut over forsiden. Er det egentlig sånn vi vil se dem?

Jeg er blitt fort frisk, ingen er foreløpig smittet og badet lukter svømmebasseng. Snart kommer min bror på lunsj :)

God torsdag til deg!

9 comments:

  1. Samme her, jeg er redd jeg kommer til å redigere bildene altfor mye, så det er kanskje likegreit å ikke lære det?:) Selv om det er mye fristende man kan gjøre med photoshop.. :)

    Godt å høre du er i bedre form! God torsdag til deg og :)

  2. Jeg bruker gimp av og til. Synes den er grei å bruke for å justere fargebalanse og av og til kontrast. Noen ganger synes jeg at enkelte bilder blir litt blå, og da skal det ikke mye til før jeg synes fargene stemmer med det jeg mener er riktig. Jeg kan ikke alt det avanserte man kan gjøre, men det funker til mitt bruk. Jeg er veldig glad i svart-hvitt foto og sepia og, og da kan man få en del klarere bilder ved å ordne kontrasten et hakk. Men enig med at man ikke må overdrive. Kunstige bilder er ikke noe fint.

  3. Bilderedigering er kult syns jeg da, men jeg er jo ikke akkurat noen mesterfotograf så jeg trenger litt juks av og til. Det jeg bruker mest er å justere bort småfeil (matrester rundt munnen til ungene feks - utrolig irriterende hvis man har fått til et blinkskudd). Lys og farge holder jeg meg stort sett unna, for det er vanskelig å få til fint. Men det er utrolig mye arti man kan få til. På bilder av meg selv er det et must med litt redigering...juks ja - men billigere enn kirurgi. Prøvde en trial-versjon av Photoshop CS5 og der var det mye arti, men ble ikke noe kjøp ettersom det koster 12500 kr. Så det ble Photoshop elements istedet, det duger helt greit for mitt bruk!

  4. Hmm....jeg må si at jeg pleier å bruke lys i redigeringen. Synes det ofte blir bedre da. Men en kjenner ser det kanskje? Det skal sies at det er helt enkel redigering på program på pcen jeg bruker.

    Har veldig lyst til å lære meg lightroom - tror det er passe komplisert. Det er så mye fint man kan gjøre!

  5. Jeg har bestemt meg nå for at siden jeg går å tenker så mye på dette med bilderedigering, må jeg prøve det!

    Så en dag vi har litt god tid sammen jeg og M får han lære meg lightroom, så får jeg finne ut hvor mye tid jeg bruker på det. Han har nemlig gått over fra photoshop til lightroom pga at vår gamle Mac gikk så tregt når han brukte Photoshop.

  6. Aner ingen ting om fotografering men ganske mye om barn. Når det gjelder de to dere har er det bare å si : søt, søtere, søtest og vakker, vakrere, vakrest. Lykke til med alle krumspring på pc.

  7. Nei, Johanne, det var ikke Photoshop jeg gikk bort i fra, men Apple Aperture. Aperture gikk helt i stå på Mac-en da jeg begynte å fore den med 18Mpixel-bilder fra det nye kameraet.

  8. Photoshop er gulle godt, Lightroom også (til visse ting) men begge er kapasitetskrevende... Jeg bruker for det meste Gimp. Jeg har i grunnen ikke veldig mye kunnskap, bare prøver meg frem, men jeg ser absolutt behov for justeringer på bildene mine. Det kommer nok av at jeg er en typisk utålmodig fotograf - skal helst bare knipse i vei og få resultat med én gang. Jeg har til gode å ta sånne blinkskudd som dere to!

    God helg :)

  9. Jeg sier bare: "go for it". Ikke at du trenger det, for bildene er veldig fine! Men det er gøy å redigere bilder!!! Et tips: ikke vær redd for å prøve deg fram!! Det er ikke så mye som kan gå galt egentlig... Selv er jeg selvlært innen Photoshop og fotografering. Elsker å prøve meg fram på egenhånd.

    Klemmer fra Stine

Comments on this blog post have been disabled.