A blög once bit my sister

Smør og Leverpostei

Hjemmelaget smør

Se denne videoen for å skjønne hvor enkelt du lager du ditt eget smør på 10 min.

Du trenger kun kremfløte og salt.

Mannen laget smør her hjemme og syns det var stas. Det blir også ekstra godt! Smøret hadde vi over i en fin boks fra Søstrene Grene som var perfekt til formålet. Har du laget ditt eget smør? Eller leter du i annonser på finn.no etter smør?

Lage leverpostei

Så over til noe som helt klart tar mer tid, ca. 1½ time (det er også en fordel å være to): Nemlig å lage sin egen leverpostei :)

Glad var jeg for å være så heldig at min venninne Helga har gjort dette hvert år i lang tid med sin farmor. Så alt var kjøpt inn på forhånd og planlagt godt. For her er det en fordel å ha alt klart før man setter igang.

 • Elektrisk kjøttkvern
 • Mat-spann ca. 5 liter (2 stykk), selges på Europris
 • Aluminiumsformer, også funnet rimelig på Europris

Oppskrift:

 • 250 gr lever (utvannet i ca 1-3 dager for å slippe blodsmak på leverposteien)
 • 70 gr svinekjøtt (her brukte vi en fet ribbe, som er billig på denne tiden)
 • 100 gr spekk
 • 20 gr løk
 • 40 gr mel
 • 2,5 dl melk (forsiktig, så det ikke blir for flytende)
 • 1,5 ts salt
 • 1/3 ts pepper
 • 1/6 ts allehånde
 • 1 egg

Leverpostei

Vi ganget oppskriften med tre for å få rikelig med leverpostei. Så begynner vi med å kverne alt kjøttet i kjøttkvernen, vi kjørte det igjennom ca. 3 ganger for å få riktig konsistens. Den ene stappet kjøtt og den andre holdte spannet. Jeg orket ikke ta bilder av dette, for denne prosessen er ikke et vakkert syn ;) Vi kjørte gjennom løken imellom hver kverning av kjøttet. For å få med oss alt kjøttet, kjørte vi igjennom en brødskalk tilslutt.

Så vispet vi sammen egg og blandet det inn med kjøttrøren. Vi rørte inn mel, melk og krydder. Tilslutt smakte vi til (viktig!) før vi fordelte rørene i formene.

Mmmm Leverpostei

Jeg valgte å steke en boks med leverpostei med én gang. De andre frøs vi ned, slik at man kan lage fersk leverpostei hver gang. Leverposteien stekes i vannbad på 190-200 grader i ca. 1-1½ timer.

Den eneste feilen vi gjorde var at vi hadde litt lite i formene, det er bedre at de er ganske fulle enn at det ser ut som en "smålig" porsjon med leverpostei. Den er helt nydelig varm på ferskt brød. Litt sprøstekt bacon må prøves oppå neste gang. Dette blir nok tradisjon, Helga :)

Det er mulig jeg vil eksperimentere litt med noe mer krydder og løk neste gang. Det er jo det som er gøy med matlaging, man kan gjøre smaken til sin egen. Men ikke ved første forsøk av noe som tar slik tid.

IMG_4636 Lazy cat

God helg alle til blogglesere fra meg og latmonsen Findus (rimelig leken også til tider) :)

Jeg skal på jobb om ikke lenge, så denne helgen flyr vel bare avgårde slik som alle dager nå før jul.

7 comments:

 1. Mmm, hjemmelaget leverpostei! Ü Ja, smør er jo så lett å lage at man fort kan komme til å gjøre det ved et rent uhell! Har hørt at seterrømme også er et godt utgangspunkt for å lage smør, men har aldri prøvd det.

 2. Fristende å prøve å lage smør, det såg bare deilig ut! Men Johanne da, du har fått deg en pusegutt som smiler!Herlig!Skjønne Findus!Gog helg herfra! Klemmm

 3. Nå ble jeg jammen imponert, hjemmelaget leverpostei!! Det ser jo bare nydelig ut! Jeg skal til å lage brente mandler nå, det har jeg ikke laget før, men det ser jo enkelt ut. Ønsker deg en fin helg! Du har jobbehelg skjønner jeg, god vakt!! klem fra Ellen

 4. var veldig artig å lage d med dæ,glede mæ te neste gang:)

 5. Heimelaga smør - det er jo sant det! Eg såg det på Jamie's på TV i haust og tenkte at det må eg prøve! Eg er så heldig at eg fikk tak i smør før det vart heilt tomt, så eg har til siste rest - men ellers var jo det ein super ide!! Mamma lager leverpostei kvar jul; det er deilig!

 6. Hei:-) Skjønneste, skjønneste pusen:-) Blir så glad av å se bildene og at han har det så bra. Hilsen Anne Lise!

Comments on this blog post have been disabled.