A blög once bit my sister

For 80 år siden

Mor til seks vil bli student (1/2)

For 80 år siden i dag, i Nidaros, ble Rangdi Lund Olsen født, som den yngste i en søskenflokk på seks. Hun giftet seg med Asbjørn Vold og fikk sitt første barn allerede 19 år gammel. Til sammen fikk de sju barn, men bare fem av dem levde opp til voksen alder.

Min farmor var slett ikke tilfreds med et rent husmorliv. På 60-tallet var hun ferdig med å lage barn, og bestemte seg for å ta artium. Disse bildene er scannet inn fra en fire-siders artikkel i bladet Aktuell, utgitt 26. februar 1966. Den forteller om farmors hektiske liv som student på kveldsskole, samtidig som hun hadde seks barn å ta seg av, deriblant min yngste onkel, Jens Bjarne (avbildet i artikkelen), som var alvorlig kreftssyk. Han døde senere samme år, og ble bare fire år gammel.

Mor til seks vil bli student (2/2)

Farmor hadde bein i nesen, fullførte utdannelsen sin og endte opp som bioingeniør. Jeg husker fremdeles at jeg var med farmor på jobb på regionsykehuset som liten, og hvor fascinert jeg var av at hun satt og dyrket frem bakterieprøver på noe som for meg lignet en kjærlighet på pinne. Hun jobbet på sykehuset frem til hun gikk av med pensjon, mens min farfar dessverre gikk bort allerede i 1991.

For litt over åtte år siden fikk farmor diagnosen Myelomatose, en kreftform som rammer beinmargen, som regel hos eldre mennesker. Denne kreften levde hun med frem til hun døde av den i september. Frem til det aller siste fremsto hun som tøff og sprek.

Jeg synes fremdeles det er et godt bilde på hvordan hun var, at hun i høst følte seg for syk til å være hjemme alene i leiligheten i Midtbyen, så hun tok rullatoren fatt og gikk (!) til sykehuset for å legge seg inn.

[Dødsannonse]

Comments on this blog post have been disabled.